L’artrosi, el mal de les articulacions.

L’artrosi, el mal de les articulacions.

L’artrosi afecta a milions de persones. El reumatisme apareix generalment per l’edat i afecta al cartílag de les articulacions. A vegades el dolor és tan fort que els petits moviments de la vida diària es converteixen en un repte ( caminar, rentar-se les dents…). Podem analitzar aquesta malaltia, la seva evolució i els actes ben simples que poden alleujar-la.

Factors de risc de l’artrosi:

L’aparició de l’artrosi es multi factorial i la primera manifestació es presenta sovint entre els 50 i els 60 anys degut a la destrucció de cartílag. Aquest procés patològic relacionat amb l’edat també pot ser degut a:

 • Disfuncions metabòliques: (obesitat, diabetis…).
 • Un excés de pressió a les articulacions (sobrecàrrega, activitat física excessiva…).
 • La manifestació de malalties particulars en l’articulació.
 • Una simple fragilitat natural del cartílag.
 • L’herència és un factor de risc en alguns casos, sobretot en les mans.

 

Articulacions afectades:

En la franja d’edat entre els 65 i 75 anys l’artrosi afecta a:

 • La columna vertebral (la majoria dels casos).
 • Els dits, sobretot amb deformacions irreversibles com a conseqüència primera.
 • Els genolls i les caderes.

L’artrosi dels genolls i caderes és la més invalidant, perquè limita la mobilitat.

El cartílag:

El cartílag és un teixit viu que protegeix les articulacions i facilita el lliscament d’una articulació amb l’altra. Es composa d’un 70 per cent d’aigua que li permet amortir els diferents impactes i també es composa de fibres de col·lagen que li donen elasticitat.

Durant el procés artròsic es produeix una inflamació degut a un desequilibri en les cèl·lules que formen el cartílag. Això produeix dolor i lesions, sovint irreversibles. El procés d’inflamació pot ser molt lent o molt ràpid, depenent de cada cas.

Es distingeixen diferents casos en l’evolució de l’artrosi:

 • FASE CRÒNICA: la molèstia diària varia i el dolor es moderat.
 • FASE AGUDA: inflamació de l’articulació. Dolor intens.

 

Tractament de l’artrosi:

 • Analgèsics per lluitar contra el dolor i antiinflamatoris en cas de brot inflamatori.
 • Quan el dolor no s’alleuja amb res es poden realitzar infiltracions amb corticoides, injectats directament a l’articulació.

 

Tractament no farmacològic:

 • Pèrdua de pes, si és el cas, i activitat física que no coincideixi amb els brots.
 • Des-de el punt de vista nutricional, els àcids grassos OMEGA3 es coneixen per les seves propietats antiinflamatòries. Els podem trobar al peix blau com el salmó, sardines, tonyina, en l’oli de colze, a les anous…
 • El SULFAT DE CONDROITINA i EL SULFAT DE GLUCOSAMINA , molt similars a dues substàncies presents de forma natural al cartílag no només alleugen els símptomes sinó que poden contribuir a ralentitzar l’evolució de la malaltia i no tenen efectes secundaris.
 • La CURCUMA també presenta unes poderoses propietats antiinflamatòries. Estudis reconeguts demostren que disminueix el dolor articular del pacient que pateix artrosi.